STEP BY STEP: Ασύνδετο φιλάρισμα

Απαλό φιλάρισμα, ασύνδετο σχήμα, διαφορετικά styling. Το αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει από πολύ έντονο έως πολύ κλασικό, ανάλογα με τις προτιμήσεις της καλεσμένης μας, το σχήμα προσώπου, την ποιότητα των μαλλιών και, φυσικά, την έμπνευσή μας.

Από τον Αντώνη Ριζόπουλο

 

 

Ξεκινάμε χωρίζοντας ένα τμήμα σε σχήμα πέταλου, από κρόταφο σε κρόταφο.

 

Ξεκινώντας από το πίσω μέρος, χωρίζουμε στο ύψος του ινιακού οστού, ελαφρώς διαγώνια προς τα αυτιά και στις δύο πλευρές.
Από το πίσω μέρος, με κάθετη χωρίστρα στο κέντρο του τμήματος, κουρεύουμε στις 90° έχοντας ελαφριά κλίση του κεφαλιού προς τα κάτω (μπροστά). Συνεχίζουμε με την τεχνική pivot point, δηλαδή από την πρώτη κάθετη με διαγώνιες χωρίστρες μέχρι να καταλήξουμε στην τελευταία παράλληλη προς το αρχικό χώρισμα του τμήματός μας χωρίστρα. Έχουμε πάντα σημείο εκκίνησης το πάνω μέρος της πρώτης χωρίστρας. Κόβουμε ευθεία τις άκρες λόγω του σχήματος του μαλλιού (σγουρά). Έτσι αποκτούμε ένταση στην άκρη και πιο βαρύ αποτέλεσμα.

 

Προχωρούμε παίρνοντας τμήμα πάνω από το ινιακό και διαγώνια προς το πάνω μέρος των αυτιών και στις δύο πλευρές.

 

Συνεχίζουμε με την πρώτη κάθετη χωρίστρα στις 90°, παίρνοντας οδηγό από το κάτω τμήμα και προχωρούμε με pivot point τεχνική. Τσεκάρουμε τις ισορροπίες και προχωράμε στο χώρισμα του τμήματος κάτω από το πέταλο, μέχρι μπροστά τα πλαϊνά και στις δύο πλευρές. Συνεχίζουμε στις 90° με pivot point τεχνική φτάνοντας μέχρι το πίσω μέρος του αυτιού.

 

Στη συνέχεια στα πλαϊνά, παίρνουμε όλο το τμήμα από το αυτί μέχρι μπροστά και χρησιμοποιούμε block graduation τεχνική. Έχουμε όλο το τμήμα στα δάχτυλά μας κρατώντας το στο ύψος της πάνω χωρίστρας του πλαϊνού τμήματος οριζόντια, χρησιμοποιώντας ως οδηγό το μήκος που έχουμε στο ύψος του αυτιού από το πίσω μέρος.

 

Κάνουμε το ίδιο και στην αντίθετη πλευρά. Για τις λεπτομέρειες στο πλαϊνό και την φράντζα, χρησιμοποιούμε διαγώνιες (προς τα εμπρός) χωρίστρες κρατώντας τες στις 90° (μέτριο μήκος) ή στις 45° (κοντό μήκος) κόβοντας με point cutting τεχνική.

 

Στο πάνω μέρος παίρνουμε μία χωρίστρα προφίλ (από το κέντρο μπροστά και κατά μήκος προς τα πίσω στην κορυφή). Κόβουμε στις 90° από το επίπεδο του πάνω σημείου του κεφαλιού, κρατώντας το χέρι μας διαγώνια προς τα εμπρός, ώστε να δημιουργήσουμε στο ασύνδετο τμήμα μας μεγαλύτερο μήκος στη φράντζα και μικρότερο στην κορυφή. Χρησιμοποιούμε point cutting τεχνική για να ενεργοποιήσουμε το σγουρό. Συνεχίζουμε με παράλληλες χωρίστρες προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, ώστε να ολοκληρώσουμε το ασύνδετο τμήμα της κορυφής.

 

Στην φράντζα, (αφού έχουμε ξεχωρίσει το τμήμα της) παίρνουμε κάθετες χωρίστρες και κρατώντας τα μαλλιά προς τα εμπρός στις 90°, κόβουμε με ευθύ κόψιμο για να διατηρήσουμε το βάρος στην άκρη. Όλα τα τμήματα της φράντζας τα μεταφέρουμε στο κέντρο για να αυξήσουμε το μήκος στα ακριανά τμήματά της. Κατόπιν, με ελεύθερο χέρι, κάνουμε τις λεπτομέρειες στην περίμετρο.

 

Τέλος, χρησιμοποιούμε progressive brick cutting τεχνική για να έχουμε οπτική ένωση και να τοποθετήσουμε ανάλογα τους όγκους στην περίμετρο του ασύνδετου τμήματος όταν είναι σγουρά τα μαλλιά. Χρησιμοποιούμε deep point cutting τεχνική για να ελέγξουμε το βάρος και την κίνηση των μαλλιών όταν έχουμε κάνει ίσιο styling. Μπορούμε να αναδείξουμε το κούρεμα ανάλογα με το στυλ που θέλουμε να δώσουμε, χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο styling. Wetlook, curly, straight.

 

Tips

1) Το πόσο κοντά θα κόψουμε τα μαλλιά στο κάτω τμήμα του κουρέματος και το πόσο μακριά ή κοντά θα κόψουμε τα μαλλιά στο ασύνδετο πάνω τμήμα, εξαρτάται από την επιθυμία της πελάτισσας, το σχήμα προσώπου, την ποιότητα των μαλλιών και τέλος την έμπνευσή μας.
2) Αναλόγως με την ποιότητα και το σχήμα των μαλλιών, (ίσια, σγουρά, λεπτά ή χοντρά) χρησιμοποιούμε είτε ευθύ κόψιμο, είτε point cutting τεχνική, ακόμα και deep point cutting τεχνική, ώστε να αλλάξουμε την υφή των μαλλιών και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
3) Η συζήτηση και η απόφαση όσον αφορά στο κούρεμα και στο χρώμα έγινε και πάρθηκε πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε τεχνικής, είτε για το κούρεμα, είτε για το χρώμα. Το αποτέλεσμα που προκύπτει εξαρτάται πάντα από αυτήν τη σταθερά και είναι κάτι που θα κάνει πιο ασφαλή, πιο αποτελεσματική και πιο εύκολη τη ζωή μας στο κομμωτήριο.

 

*Ευχαριστώ θερμά την Κρίστι Βλάχου για την πολύτιμη βοήθειά της και για τη δημιουργία της αλλαγής του χρώματος.

 

 

Ο Αντώνης Ριζόπουλος είναι ιδιοκτήτης του καταστήματος Beautique Καλλιθέας, εισηγητής σεμιναρίων εκπαίδευσης κουρέματος και προσωπολογίας. Για επικοινωνία μαζί του μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook, Antonio Rizopoulos.

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION