STEP BY STEP: Τα πάντα για το Καρέ

Τόσο απλό αλλά και τόσο απαιτητικό, το καρέ είναι ένα κούρεμα με θηλυκότητα και στυλ. Ακολουθούν tips ώστε να έχουμε την τεχνική υποδομή για να το πραγματοποιήσουμε.  

Από τον Αντώνη Ριζόπουλο

 

Έχουν γραφτεί σελίδες και σελίδες και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα για το καρέ κούρεμα. Είναι όμως τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των κομμωτών και των πελατών τους για το συγκεκριμένο hairstyle, που πιστεύω πως δεν έχουν λεχθεί ακόμα όλα. Διαχρονικά, όπως οι surfers ψάχνουν το τέλειο κύμα, έτσι και οι κομμωτές αναζητούν το ιδανικό μοντέλο – μαλλί για το τέλειο καρέ.

Το να αποφασίσουμε με την πελάτισσα το στιλ του καρέ που της αρέσει/ταιριάζει είναι το πρώτο βήμα. Η επιλογή της τεχνικής είναι το επόμενο βήμα και τελικά το πιο ουσιώδες ως προς το αποτέλεσμα. Πώς, όμως, θα γίνει με ασφάλεια και σιγουριά για την τελική εικόνα του κουρέματος;

Η γνώση των τεχνικών για τα καρέ είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, η μισή γνώση όλων των κουρεμάτων.

-Γνωρίζεις το σχήμα του κεφαλιού,

-Την βαρυτική κατεύθυνση των μαλλιών,

-Προσωπολογία και ακρίβεια.

-Καρέ ένα μήκος

-ΒOΒ καρέ

-Φιλαριστό

-Κλιμάκιο

-Ο όγκος χαμηλά

-Ο όγκος κάτω από το ινιακό

-Ο όγκος στην κορυφή και πολλά άλλα.

 

Ένα φάσμα πολλών σχημάτων, όγκων, διάφορα μήκη αλλά πάντα καρέ.

Για να ταξινομήσουμε όμως τις σκέψεις μας και τις κορδέλες μας, θα πρέπει να κατηγοριοποιήσουμε τα καρέ. Ως τεχνική θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα με τις μοίρες και σημείο αναφοράς τον νοητό άξονα που τέμνει κάθετα το κεφάλι.

Οι κύριες κατηγορίες: 0 μοίρες. 45 μοίρες και 90 μοίρες:

0 μοίρες
Ένα μήκος καρέ, ο όγκος συσσωρεύεται στο τελείωμα του μήκους. Ανάλογα με το περίγραμμα. Αν είναι ίσιο ή πιο μακρύ προς τα εμπρός ή ακόμα και οβάλ, εξαρτάται κυρίως από τις πλαϊνές χωρίστρες. Χρησιμοποιούμε τις ανάλογες χωρίστρες στα πλαϊνά ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε. Προσοχή στο τμήμα της φράντζας.
Ειδικά στα καρέ που είναι το περίγραμμα στο ίδιο ύψος, παρατηρούμε στο στέγνωμα ότι το σημείο της φράντζας βγαίνει πιο κοντό. Αυτό γίνεται γιατί η φύτρωση κατεβαίνει άρα η απόσταση από το επίπεδο του καρέ μέχρι την φράντζα, με κάποιο τρόπο πρέπει να αυξηθεί. Ο σίγουρος τρόπος είναι να χτενίσουμε τις χωρίστρες μας στο ύψος της φράντζας προς τα πίσω και προς τα κάτω μεγαλώνοντας έτσι την διαδρομή του μαλλιού και το μήκος της φράντζας.

45 μοίρες
Είτε με οριζόντιες, είτε με κάθετες είτε με διαγώνιες χωρίστρες κουρέματος ο όγκος βρίσκεται κάτω από το ινιακό χαμηλά. Το πόσο χαμηλά εξαρτάται και από την ποιότητα των μαλλιών. Χοντρά ογκώδη μαλλιά, πιο ψηλά λεπτά μαλλιά πιο χαμηλά. Στα πλαϊνά, αν χρησιμοποιήσουμε κάθετα δίνουμε έμφαση στο σχήμα. Συνήθως κανονικά και χοντρά μαλλιά. Με οριζόντιες δημιουργούμε περισσότερο όγκο. Κυρίως λεπτά μαλλιά ή αποτελέσματα με έντονο όγκο στο πλάι χαμηλά.
Με διαγώνιες χωρίστρες δίνουμε έμφαση στην κίνηση και στην κατεύθυνση.

90 μοίρες
Αποτέλεσμα: όγκος στο ύψος του ινιακού ή λίγο πιο πάνω. Πάλι παίζει ρόλο η ποιότητα των μαλλιών της πελάτισσας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι αν χρησιμοποιήσουμε ακριβώς την ίδια τεχνική σε διαφορετικής ποιότητας μαλλιά θα έχουμε ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα αν έχουμε λεπτά και χοντρά μαλλιά κινώντας στις 45 μοίρες οριζόντια θα έχουμε περισσότερο όγκο χαμηλά στα χοντρά μαλλιά και λιγότερο στα λεπτά. Τα χοντρά μαλλιά θα έχουν πιο ψηλά τον όγκο. Άρα 45 μοίρες σε χοντρά μαλλιά μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με 90 μοίρες σε λεπτά (πάλι σε σχέση με την ποιότητα). Δυστυχώς, η εμπειρία είναι σύμμαχος, αλλά δεν διδάσκεται. Την αποκτάς μόνο με σκληρή δουλειά.

Το περίγραμμα στις 45 και στις 90 μοίρες στα πλαϊνά δημιουργείται ως εξής:

Κάθετες χωρίστρες: Στο ίδιο μήκος κόβουμε κανονικά. Πιο μακριά μπροστά μεταφέρουμε τις χωρίστρες και τις κόβουμε προς τα πίσω.
Οριζόντιες χωρίστρες: Στα πλαϊνά συνεχίζουμε με οριζόντιες για το ίδιο μήκος στο περίγραμμα . Για πιο μακριά μπροστά αλλάζουμε σε διαγώνιες κρατώντας τες στο ύψος των μοιρών που έχουμε επιλέξει για το κούρεμα.
Διαγώνιες χωρίστρες: Συνεχίζουμε και στο πλαϊνό με την ίδια κλήση που έχουμε στο πίσω.

Το καρέ είναι ένα κούρεμα με θηλυκότητα και στυλ. Υπάρχει τουλάχιστον ένα καρέ που ταιριάζει σε κάθε πελάτισσα μας. Ο στόχος μας είναι να το βρούμε και να έχουμε την τεχνική υποδομή να το πραγματοποιήσουμε. Είναι από τις μεγαλύτερες κινητές διαφημίσεις μας και πρέπει αυτό να το θυμόμαστε.

ΤΙΡ

Όλες οι τεχνικές δουλεύουν μέχρι το ύψος πάνω από τους ώμους. Μετά, η βαρύτητα και το σχήμα του σώματος αναλαμβάνουν δράση. Όταν αποφασίζουμε για ένα καρέ πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν μας την ποιότητα των μαλλιών.

Οριζόντιες χωρίστρες = όγκος

Κάθετες χωρίστρες = σχήμα

Διαγώνιες χωρίστρες = κατεύθυνση και κίνηση

Όταν χρησιμοποιούμε 45 ή 90 μοίρες προσοχή στο σημείο πίσω από το αυτί, γιατί λόγω της φύτρωσης στο περίγραμμα, μας βγαίνει πιο κοντό.

 

 

Ο Αντώνης Ριζόπουλος
είναι ιδιοκτήτης
του καταστήματος
beautique Καλλιθέας,
εισηγητής σεμιναρίων
εκπαίδευσης
κουρέματος και
προσωπολογίας. Είναι
καθηγητής στο ΙΕΚ
ΑΚΜΗ. Για επικοινωνία
μαζί του μπορείτε
να τον βρείτε στο
Facebook, Antonio
Rizopoulos.

 

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION