THE DIGITAL HAIR EXPERT: ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

Συναντήσαμε τον Θοδωρή Οικονομάκη και συζητήσαμε για την επιτυχημένη πορεία του στα social media. Δεν είναι λίγο να είσαι ο πιο αγαπημένος hair expert Έλληνας YouTuber και να επηρεάζεις τις τάσεις με τον δικό σου τρόπο. Μάλλον ξέρει κάτι να κάνει πολύ καλά.  

 

Ο Θοδωρής Οικονομάκης ξεκίνησε να κάνει εκπομπές στο YouTube το 2009, με στόχο να παρέχει καλύτερη ενημέρωση στο γυναικείο κοινό σε ό,τι αφορά τα μαλλιά τους. Σήμερα, το κανάλι του “IKONOMAKIS HAIR & BEAUTY EXPERTS” στο YouTube αριθμεί πάνω από 22.000 ακόλουθους και παρέχει μια τεράστια ποικιλία εκπομπών και video για τους συνδρομητές του. Live εκπομπές Q&A στις οποίες ο Θοδωρής λύνει απορίες γυναικών σχετικά με τα μαλλιά τους, εκπαιδευτικά βίντεο με τεχνικές σε κούρεμα και χρώμα για τους επαγγελματίες και πολλά ακόμα. Η πιο «φρέσκια», και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για τους επαγγελματίες, live εκπομπή του “Salon Hair Tips” υποδέχεται γνωστούς Έλληνες κομμωτές και η συζήτηση διαρκεί για ώρες. Ο Θοδωρής Οικονομάκης έχει πάθος με τα μαλλιά και λατρεύει την εξέλιξη. Και όταν αυτά τα δυο συνδυάζονται, δεν υπάρχει όριο στο τί μπορεί να καταφέρει κανείς.

Ήσασταν ο 1ος Youtuber-κομμωτής στην Ελλάδα. Πως σας ήρθε η ιδέα να ξεκινήσετε να το κάνετε;

Τον Ιούλιο του 2009 αποφάσισα να δημιουργήσω το YouTube κανάλι μου. O λόγος που έκανα αυτή την επιλογή ήταν διότι είχα απογοητευτεί βλέποντας πολλές κοπέλες (influencers), οι οποίες στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν αυθεντικό περιεχόμενο, άθελα τους μοίραζαν μύθους και ανυπόστατες πρακτικές μιας άλλης εποχής σχετικά με τα μαλλιά, μόνο και μόνο για να έχουν κάτι να πουν και να καθιερωθούν στο κοινό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταδίδονται απαρχαιωμένες αντιλήψεις στο νεανικό κοινό, το οποίο πραγματικά διψούσε για ουσιαστική γνώση και ενημέρωση. Δημιουργώντας όμως βίντεο με ουσιαστικό περιεχόμενο, tips, συμβουλές και How-To, οι Hair Experts φέραμε μια ισορροπία στην σωστή ενημέρωση της κάθε γυναίκας που θέλει να λαμβάνει συμβουλές από ειδικούς.

 

Τι γνώμη έχετε για την εξέλιξη της επικοινωνίας και τη χρήση νέων μέσων όπως το Youtube στην Ελλάδα;

Τα Social Media και το YouTube ως μέσο αποτελούν τον πιο γρήγορο τρόπο διάδοσης της πληροφορίας και της γνώσης. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κομμωτηριακής επιχείρησης & της κομμωτηριακής εταιρείας που θέλει να εξελίσσεται και να βρίσκεται στον παλμό της εποχής. Eπιβάλλεται για κάθε επαγγελματία που θέλει όχι απλά να ξεχωρίσει άλλα να διατηρηθεί στον κλάδο, να βρίσκεται στα μέσα που βρίσκεται ο κόσμος και να μεταφέρει μέσα από αυτά την αυθεντικότητα της δουλειάς του, την αυθεντική επικοινωνία με το κοινό σε B2C ή B2B, εκεί που βρίσκεται ο κόσμος.

 

Τι κάνετε για να διατηρείτε ανανεωμένο το περιεχόμενο των social media λογαριασμών σας;

Τα Social Media και η προβολή προς το κοινό είναι μια απαιτητική καθημερινή προσπάθεια η οποία επιβραβεύει πάντα τους συνεπείς. Χρειάζεται να δημιουργείς διαφορετικό content σε διαφορετικό format άλλα και διαφορετική γλώσσα ανάλογα με το κοινωνικό δίκτυο που απευθύνεσαι. Σκεφτείτε πόσο δυνατή πρέπει να είναι η εικόνα ή η θεματολογία που δημιουργεί κάποιος για να αποσπάσει έστω και ελάχιστα την προσοχή κάποιου που απλά κάνει scrolling στην οθόνη του κινητού του. Όλοι μπορούν απλά να ξεκινήσουν με το κινητό τους, το θέμα είναι πόσο θέλουν να το εξελίξουν. Είναι μια καθημερινή προσπάθεια μέσα από τις δημιουργίες που κάνουμε καθημερινά στο σαλόνι μας άλλα και πολύ πιο οργανωμένα στις θεματικές εκπομπές που έχουμε δημιουργήσει.

 

Ποια από τα κομμάτια της εκπομπής «Κομμωτής αντιδρά σε DIY μαλλιά» βλέπετε να έχουν μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο;

Το ξεκίνησε ο Brand Mondo στην Αμερική και είδα ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα. Μέσω της εκπομπής η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να ενημερωθεί για την άποψη του ειδικού σε εφαρμογές που κάνουν άλλες γυναίκες μόνες τους στο σπίτι, ενώ ο Hair Expert μπορεί να καταθέσει την γνώμη του πάνω σε πεπραγμένα και να σχολιάζει, ή και να «καυτηριάσει», τις λάθος πρακτικές. Γεγονότα όπως το κούρεμα στο σπίτι και οι λάθος εφαρμογές χρώματος, γενούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς και αντιδράσεις από το κοινό.

Σε κάθε εκπομπή σας είναι σαν να προσφέρετε ένα μικρό σεμινάριο τεχνικής σε όσους την παρακολουθούν. Συνηθίζετε αυτό να γίνεται στην Ελλάδα;

Η γνώση δεν είναι κτήμα κανενός και οφείλουμε να την διαδίδουμε και να εμπνέουμε νεότερες γενεές με στόχο την εξέλιξη. Δεν ήταν συνηθισμένο να μοιράζεται απλόχερα η γνώση αλλά αυτό τρομάζει μόνο όσους δεν εξελίσσονται, χρόνια προσπαθώ να αλλάξω αυτό το κατεστημένο μέσα από τα video μου. Χαίρομαι που βλέπω ότι έχει ήδη «εκπαιδευτεί» μια ολόκληρη γενιά κομμωτών σε αυτά τα 11 χρόνια που μας παρακολουθούν, όπως συνάδελφοί μαθητές και σπουδαστές κομμωτικής. Βλέπουμε όλο αυτό να αλλάζει ουσιαστικά!

 

Μιλήστε μας για την διαδικτυακή εκπομπή Salon Hair Tips. Πως αποφασίσατε να την ξεκινήσετε;

Το 2018 θέλαμε να διαφοροποιηθούμε και να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο το Youtube. Το μοντάζ πλέον ήταν κάτι δεδομένο για εμάς άλλα δεν είχε την αλληλεπιδραστικότητα που έχουν τα Social Media συνολικά. Εμείς παρατηρούσαμε μια άνθιση σε παγκόσμιο επίπεδο στο Live Broadcast, μια τεχνολογία που όλοι είχαμε στα κινητά μας άλλα κανένας δεν είχε αγγίξει. Ξεκινήσαμε δειλά με μια κάμερα και κακό ήχο να δούμε αν αυτό θα είχε απήχηση.

Ως ανήσυχος δημιουργός στοχεύω πάντα στο εξαιρετικό… Σήμερα έχουμε στήσει το πρώτο Multi Live Broadcasting Studio στην Ελλάδα (κάτι που ακόμα δεν το έχουν τολμήσει σε κανένα άλλο κλάδο) όπου δημιουργήσαμε την πρώτη θεματική εκπομπή Salon Hair Tips. Σε αυτή την εκπομπή παρουσιάζουμε εξαιρετικούς συναδέλφους και στελέχη εταιρειών που έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν για τον κλάδο μας, μικρές και μεγάλες εταιρείες με καινοτόμα προϊόντα και λανσαρίσματα, καλεσμένους όπου μπορούν να δείξουν ζωντανά την δουλειά τους και φυσικά events. Σκοπός μας είναι να δώσουμε φωνή στον κομμωτηριακό κλάδο, να αναπτύξουμε και άλλο την κοινότητα #ikonomakis και να ενώσουμε εταιρείες, καταναλωτές και επαγγελματίες μέσα από ένα θεματικό κανάλι που θα ασχολείται μόνο με θετική ενημέρωση και την εξέλιξη τεχνικών και προϊόντων. Το κανάλι αυτό θα παρουσιάζει πρώτο όλες τις καινοτομίες που κυκλοφορούν σε παράλληλη ενημέρωση επαγγελματιών και καταναλωτών, δημιουργώντας παράλληλα προσφορά και ζήτηση. Είναι εντυπωσιακό που κάθε Κυριακή βράδυ ή Δευτέρα συντονίζεται 5.000-6.000 κόσμος για να παρακολουθήσει, να συμμετέχει και να ενημερωθεί μέσα από το Salon Hair Tips.

 

Αν είχατε την ευκαιρία να προσκαλέσετε έναν παγκοσμίως διάσημο επαγγελματία της κομμωτικής, ποιον θα επιλέγατε;

Θεωρώ ότι ο Sam Villa είναι ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτές στον κόσμο. Κάνει focus στην ενημέρωση του κομμωτή από την βάση, δίνει εφόδια σε νέα παιδιά και πραγματικά μπορεί να εμπνεύσει μέσα από την αμεσότητα, την ακρίβεια και τις εμπνευσμένες τεχνικές του. Αυτό που έχει ανάγκη και ο κομμωτικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ουσιαστική και γρήγορη εκπαίδευση από την βάση.

 

Είναι παγκόσμια τάση γυναίκες και οι άντρες να επισκέπτονται τα social media για να ενημερωθούν για τις τάσεις. Από την άμεση επαφή που έχετε με τους επισκέπτες σας το έχετε αντιληφθεί αυτό;

Οι καταναλωτές σήμερα είναι πιο ενημερωμένοι από τους περισσότερους επαγγελματίες διότι βίωσαν τα κοινωνικά δίκτυα από την γέννηση τους και τα χρησιμοποίησαν πρώτοι. Μιλάω πάντα σε σχέση με τους κομμωτές, καθώς αυτό είναι ένα στοίχημά και μια πρόκληση που ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να αλλάξει εφόσον θέλει να παραμείνει ενεργός και να δημιουργεί τις εξελίξεις.

Υπάρχουν κομμωτές οι οποίοι προσπαθούν να μαζέψουν ακόλουθους. Τι συμβουλή θα τους δίνατε για να χτίσουν το δικό τους fan base;

Ζήσαμε δεκαετίες στον κλάδο μας όπου βλέπαμε κομμωτές με μπλαζέ ύφος και attitude. Αυτές οι αντιλήψεις και συμπεριφορές ανήκουν στο παρελθόν καθώς σήμερα ο κομμωτής είναι σύμβουλος, είναι ειδικός, είναι φιλικός, αυθεντικός και οφείλει να είναι αφοσιωμένος στο κοινό που τον εμπιστεύεται. Να έχετε αυθεντικότητα, ειλικρίνεια και να μοιράζεστε την γνώση σας για να σας ακολουθούν οι άνθρωποι για αυτό που πραγματικά είστε.

 

Youtuber, κομμωτής, μπαμπάς, σύζυγος. Είναι εύκολο να τα χωρέσετε όλα στο πρόγραμμα;

Κάθε ιδιότητα έχει το δικό της τίμημα. Αν τα κάνω όλα καλά; Φυσικά και όχι (γέλια). Αυτό όμως δεν με αποτρέπει από το να προσπαθώ πάντα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και να ζω την στιγμή για όποιον με έχει ανάγκη. Εδώ αξίζει να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Έλενα, τη σύζυγο μου, η οποία με ανέχεται με όλες τις ιδιότητες μου!

 

Να περιμένουμε κάποιο μελλοντικό project στα social media; Έχετε σκεφτεί να συνδυάσετε το Youtube channel με live σεμινάρια;

Ήδη μας έχουν προσεγγίσει εταιρείες με στόχο να δημιουργήσουμε περιεχόμενο με live (prive)  σεμινάρια και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με αρκετές εταιρείες του χώρου. Το livebroadcast είναι το μέλλον και ως μικρή εταιρεία με μεγάλη γνώση και ευελιξία παράλληλα, βρίσκουμε φόρμουλες για να συνεργαζόμαστε με όλους, έτσι ώστε να υπάρχει πάντα ισορροπία.

 

INFO

Ηρακλείτου 117, Πάτημα Χαλανδρίου, ΤΚ 15235

211 800 4132

ikonomakis.gr

Youtube: IKONOMAKIS HAIR & BEAUTY EXPERTS

Instagram: @ikonomakis

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION