VISION BOARD

H Σοφία Βασιλειάδη είναι Life & Business Coach (ACC) / μέλος Ιnternational Coach Federation (ICF) / Gen. Secretary ICF Greece Chapter / HeartMath Licensed Coach / NLP | EFT Practitioner. Contact details: seriouscoaching.sv@gmail.com skype sessions: Sophia Vassiliadi, fb: Sophia Vassiliadi

Είναι σημαντικό να δημιουργήστε έναν πίνακα με τα δικά σας όνειρα, τους δικούς σας στόχους, το δικό σας όραμα, που θα εμπνέει αποκλειστικά εσάς και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει για να εντυπωσιάσει κάποιον άλλον.

 

Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, όσο περισσότερο γίνεται, όμορφες θετικές εικόνες που θα μας κινητοποιούν, θα ξυπνούν το όραμά μας και θα μας τροφοδοτούν με αναζωογονητική ενέργεια;

Οι μέρες είναι ήδη πιο δροσερές και όντας πίσω στη γνωστή ρουτίνα χρειαζόμαστε ‘ψυχικά καύσιμα’ και κίνητρα ώστε να συγκεντρωθούμε σε στόχους για τη νέα σαιζόν ή να αποφασίσουμε προς τα πού θα τραβήξει ο δρόμος μας με επιτυχία. Ένας από τους τρόπους που βοηθούν να μένουμε εστιασμένοι για να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια και τα όνειρά μας είναι αυτός που θα δούμε πιο κάτω. Από τη μια ίσως φανεί απλός, απ’ την άλλη είναι δημιουργικός, ευρηματικός, διασκεδαστικός και όσο αποτελεσματικός θελήσετε. Μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνοι για τον εαυτό σας, ή να δουλέψετε μαζί με την ομάδα σας για να δημιουργήσετε και να κατορθώσετε έναν κοινό στόχο.

To vision board (ή αλλιώς το κάδρο με το όραμά σας, ο πίνακας με τους στόχους σας, ο χάρτης με τις επιθυμίες σας) είναι όντως ένα απλό αλλά παντοδύναμο εργαλείο που στηρίζεται στον οραματισμό και σκοπό έχει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό εκείνο που κάνει τα όνειρά σας πραγματικότητα. Πρόκειται με απλά λόγια για ένα κολλάζ που απεικονίζει αυτό που θέλει κάποιος να γίνει, να κάνει ή να έχει στη ζωή του.

Αποτελείται από ένα χαρτόνι ή έναν πίνακα με επιλεκτικά κομμένες φωτογραφίες, ζωγραφιές ή/και κείμενα που σχετίζονται είτε με το άτομο που θέλετε να γίνετε είτε με καταστάσεις που επιθυμείτε να βιώνετε. Ο σκοπός του vision board, του πίνακα των ονείρων σας, είναι να φέρει πιο κοντά σας, τις συνθήκες εκείνες που θα κάνουν ικανή την υλοποίηση των στόχων σας. Διαλέγοντας τις εικόνες ή τις λέξεις που θα διατηρήσουν έντονη την επιθυμία και θα σας φορτίζουν με θετικά συναισθήματα, το ζητούμενο είναι να ‘μετακινήστε’ προς την κατάσταση ή την στάση ζωής που επιθυμείτε.

Δοκιμάστε να κλείσετε τα μάτια σας και να προβάλλετε τον εαυτό σας στο μέλλον. Μπορεί να είναι μερικούς μήνες αλλά και λίγα χρόνια αργότερα. Δείτε ποιος είστε, πού είστε, τι κάνετε; Με ποιους είστε; Τι έχετε καταφέρει; Τι είναι σημαντικό για εσάς; Πώς αισθάνεστε εκεί, τότε;

Τα συναισθήματα είναι το όχημα που θα σας πάει πιο κοντά σε αυτό που επιθυμείτε να γίνετε ή να επιτύχετε. Το vision board αντιπροσωπεύει όλες τις δυνατότητες που έχετε, όλο το δυναμικό σας και έχει σκοπό να σας εμπνεύσει να βρείτε τα μέσα να το εκφράσετε. Μπορεί να αντιπροσωπεύει την καλή υγεία, την ιδανική σχέση, τα μοναδικά ταλέντα που έχετε, τις ικανότητες ή τις προτιμήσεις σας…

Τι θα κάνετε….

Επιλέξτε ένα θέμα και κρατήστε σημειώσεις σχετικά. Γράψτε π.χ. επιθυμίες, όνειρα ή στόχους που θέλετε να πραγματοποιήσετε μέχρι το τέλος της χρονιάς ή μέσα στα επόμενα π.χ. 3 χρόνια. Μπορεί το θέμα να αντιπροσωπεύει τον μελλοντικό σας εαυτό, κάτι που θέλετε να πετύχετε εσείς ή ένα στόχο που θέλετε να κατορθώσετε μαζί με την ομάδα σας (σε αυτή την περίπτωση δουλέψτε -ή μάλλον παίξτε- μαζί με τα άτομα της ομάδας).

  1. Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα από φελλό, ένα κομμάτι χαρτόνι (περίπου 1Χ1) ή κάτι ανάλογο. Φροντίστε, αν γράψετε πάνω, να μεταχειριστείτε χρώματα που σας εμπνέουν ή συμβολίζουν για εσάς κάτι συγκεκριμένο.
  2. Γεμίστε τον πίνακα με εικόνες που μπορεί να βρείτε και να κόψετε από περιοδικά ή να τα εκτυπώσετε από το ίντερνετ. Μπορείτε να κολλήσετε φωτογραφίες, ή να γράψετε μικρά κείμενα ή λέξεις που σας εμπνέουν. Φροντίστε το υλικό σας να συμβολίζει ή/και να σας θυμίζει στόχους και πράγματα ή καταστάσεις που πραγματικά επιθυμείτε, θέλετε ή αγαπάτε. Για παράδειγμα μια εικόνα με το σπίτι που θα συμβολίζει το οίκημα ή την οικογένεια που ονειρεύεστε, μια καρδιά που για εσάς θα συμβολίζει σχέσεις αγάπης, την φωτογραφία από ένα τοπίο που σας δημιουργεί το συναίσθημα της αρμονίας και της ροής, μια φωτογραφία με ανθρώπους που δείχνουν να συνεργάζονται αρμονικά ή να πανηγυρίζουν γιατί πέτυχαν τον στόχο τους, κάποιον αθλητή με καλογυμνασμένο σώμα αν θέλετε κι εσείς κάτι τέτοιο κ.λπ.. Μια καλή ιδέα είναι να συμπεριλάβετε και τον εαυτό σας ή αγαπημένα σας πρόσωπα στις φωτογραφίες που θα επιλέξετε να κολλήσετε.
  3. Τοποθετείστε το vision board σε κάποιο εμφανές σημείο. Κρεμάστε το κάπου, ώστε να το βλέπετε συχνά για να αντλείτε έμπνευση και χαρά. Ο εγκέφαλός σας λατρεύει να τροφοδοτείται με όμορφες θετικές εικόνες και καλή πνευματική τροφή που θα σας οδηγήσει στην εκπλήρωση των στόχων σας.
  4. Αφιερώστε 5-10 λεπτά καθημερινά για να χαλαρώνετε και να οραματίζεστε τον εαυτό σας να είναι ήδη το άτομο που θα έχει κατακτήσει όσα επιθυμεί! Πώς θα αισθάνεστε όταν θα έχετε εκπληρώσει όλους τους στόχους σας;
  5. Μετά από αυτό συνεχίστε την ημέρα σας με ό,τι κάνετε συνήθως. Μη νομίζετε ότι αν αφιερώσετε 2 ολόκληρες ώρες στον οραματισμό, θα κάνετε πιο σωστά την διαδικασία ή θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, απ’ ότι με τα 5 λεπτά.

Συνεχίστε να ‘παίζετε’ με τον πίνακα σας μέχρι να γίνει κάτι ή μέχρι  να αλλάξουν οι επιθυμίες σας!

Μερικές φορές οι άνθρωποι τα παρατούν όταν το αποτέλεσμα που περιμένουν δεν φαίνεται να συμβαίνει άμεσα. Φτιάχνοντας ένα vision board δεν σημαίνει ότι θα βρείτε την λύση για όλα τα θέματα ή ότι όλα μαγικά θα γίνουν. Η διαδικασία του vision board αρχικά βοηθάει να ξεκαθαρίσετε τι πραγματικά θέλετε στη ζωή σας και στη συνέχεια κρατάει την προσοχή σας εστιασμένη σε αυτό. Μέσω του ‘δημιουργικού οραματισμού’ κατευθύνετε την ενέργειά σας, εμπνέεστε, και ‘μαγνητίζετε’ στο δρόμο σας εργαλεία, τρόπους, ανθρώπους, ιδέες ή μέσα που θα σας πάνε πιο κοντά στο στόχο ακόμα κι αν φαίνονται άσχετα με την πρώτη ματιά.

Φροντίστε να μην είστε επικριτικοί με τον εαυτό σας ή με τις εμπειρίες σας. Μερικές φορές η πορεία προς την κατάκτηση του στόχου ή της επιθυμίας μπορεί να είναι άβολη, ενοχλητική ή προκλητική. Γιατί να μην δείτε πέρα από τις προκλήσεις, αφού συχνά αυτές κρύβουν ευκαιρίες ανάπτυξης;

Σε κάθε περίπτωση, διατηρήστε την αισιοδοξία και την πίστη, δημιουργείστε τον πιο ελκυστικό πίνακα με τα όνειρα, το όραμα και τους στόχους σας, απολαύστε την διαδικασία, υποστηρίξτε τις επιλογές σας με συνέπεια, σιγουρευτείτε ότι κάθε στιγμή κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και… μείνετε ανοιχτοί, πρόθυμοι κι έτοιμοι να λάβετε αυτό που έχετε ζητήσει!

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION