WIKI HAIR: Parabens, Explained

Η Κρίστι Βλάχου, Education Manager της εταιρίας Vitality’s, είναι mastercolorist με εξειδίκευση σε σεμινάρια εκπαίδευσης. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο Facebook, ως Christy Vlachou & στο Instagram ως Christyhaireducator.

Tα parabens, τα διασημότερα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, συντηρητικά, αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια με καχυποψία η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Πόσο βαθιά διεισδύουν στο δέρμα; μήπως συσσωρεύονται στον οργανισμό; είναι καρκινογόνα; Τα ερωτήματα πολλά και η ανησυχία μεγάλη.

Η βιομηχανία της ομορφιάς έσπευσε σε πολλές περιπτώσεις να τα απομακρύνει… καλού-κακού, παρόλο που η χρήση τους δεν απαγορεύτηκε ποτέ. Η ένδειξη paraben-free που βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά στις φόρμουλες των καλλυντικών, φυτικών και μη, λειτουργεί καθησυχαστικά και αποτελεί πλέον καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή τους.

 

Η ταυτότητά τους: Οι Ρ-υδροξυβενζοϊκές ενώσεις, γνωστές ως Parabens είναι μια οικογένεια συντηρητικών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ανάπτυξης μικροβίων σε καλλυντικά που έχουν βάση τους το νερό, όπως επίσης, σε φαρμακευτικά προϊόντα και τρόφιμα. Συγκεκριμένα, είναι εστέρες του παρα-υδροξυβενζοϊκού οξέος, μιας χημικής ουσίας που απαντάται στη φύση, σε πολλά φυτά και φρούτα. Τα πιο γνωστά parabens είναι το methylparaben (Ε218), το propylparaben (Ε216), το ethylparaben (Ε214) και το butylparaben (E209). Συχνά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό γιατί το καθένα από αυτά είναι πιο αποτελεσματικό σε διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικά μικρόβια.

Η ιστορία τους: Τα Parabens αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1920 και από τη δεκαετία του 50 χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα -σε ποσοστό πάνω από 85%- , για προστατέψουν και να παρατείνουν τη ζωή των καλλυντικών μας. Τα parabens είναι -ή μάλλον ήταν – δημοφιλή, γιατί έχουν χαμηλό κόστος, είναι αποτελεσματικά σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, για μια μεγάλη γκάμα μικροοργανισμών και, το σημαντικότερο, έχουν πίσω τους ένα ιστορικό ασφαλούς χρήσης 100 σχεδόν χρόνων- με εξαίρεση λιγοστές περιπτώσεις αλλεργίας στην επαφή τους με τραυματισμένο δέρμα.

 

Η «διαμονή» τους στο σώμα μας: Οι απειροελάχιστες ποσότητες parabens που διαπερνούν την επιδερμίδα, μεταβολίζονται με τη βοήθεια ενζύμων και αποβάλλονται έπειτα από 72 ώρες, δια της φυσικής οδού. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα parabens συσσωρεύονται στο σώμα.

 

Η… δαιμονοποίησή τους: Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, τα parabens βρέθηκαν ξαφνικά «εν μέσω διασταυρούμενων επιστημονικών πυρών» ! Η αρχή έγινε νωρίτερα, το 1998 όταν σύμφωνα με μια μελέτη των Routledge et al., σε ποντίκια, βρέθηκε ότι οι ουσίες αυτές εκδηλώνουν παρόμοιες ιδιότητες και δράση µε εκείνες των οιστρογόνων και πως η υπερβολική έκθεση σε parabens ενδέχεται να συνδέεται με περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα. Το 2004 , η ανακοίνωση της Βρετανίδας ερευνήτριας Philippa Darbre Ph.D. ότι είχε εντοπίσει parabens σε 20 διαφορετικές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, πυροδότησε τις αντιδράσεις ακτιβιστικών οργανώσεων για την ασφάλεια των καλλυντικών, όπως η Environmental Working Group (EWG) και η Campaign for Safe Cosmetics, οι οποίες ξεκίνησαν δυναμικές καμπάνιες για την απαγόρευση των parabens. Η εκστρατεία «έπιασε τόπο». Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλές εταιρείες καλλυντικών, για να καθησυχάσουν το καταναλωτικό κοινό, άρχισαν η μια μετά την άλλη, να αντικαθιστούν –και να το διαφημίζουν φυσικά- τα parabens από τις φόρμουλες των προϊόντων τους, με άλλα πιο «αθώα» συντηρητικά.

Οι υπερασπιστές τους: Μπορεί εκ πρώτης όψεως οι μελέτες αυτές να είναι ανησυχητικές κι εμείς να έχουμε πλέον αποφασίσει ότι ένα προϊόν που δεν περιέχει parabens είναι πιο ασφαλές για την υγεία μας , οι ειδήμονες όμως δεν έχουν ακόμα πειστεί -ανάμεσά τους , ο FDA και η Επιστημονική Επιτροπή της Ε.Ε (Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS ). Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική αιτιολόγηση και πως οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα, αφού οι περισσότερες έχουν διεξαχθεί in vitro (σε καλλιέργειες κυττάρων), ή in vivo αλλά σε πειραματόζωα, όχι σε πολύπλοκους βιολογικά οργανισμούς όπως είναι ο άνθρωπος. Επιπλέον τονίζουν ότι, στις μελέτες με πειραματόζωα χορηγήθηκαν πολύ υψηλές δόσεις parabens και μάλιστα σε ενέσιμη μορφή, επομένως, αν σκεφτούμε τις απειροελάχιστες συγκεντρώσεις parabens που περιέχουν τα καλλυντικά και κυρίως, τον τρόπο εφαρμογής τους στην επιδερμίδα-σίγουρα όχι με ένεση!- οποιαδήποτε σύγκριση είναι μάλλον παρακινδυνευμένη.

 

Τι λέει η Ευρώπη: Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , επιτρέπεται η χρήση parabens στα καλλυντικά, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 0,19% (propylparaben και butylparaben) και 0,4% (methylparaben και ethylparaben) , έως και 0,8% για όλα τα υπόλοιπα είδη. Τονίζει ωστόσο ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία σχετικά µε τον ενδεχόμενο κίνδυνο από τη συστηματική έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στα parabens .

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION