WIKI HAIR: This month’s color is BLUE

Η Κρίστι Βλάχου, Education Manager της εταιρίας Vitality’s, είναι mastercolorist με εξειδίκευση σε σεμινάρια εκπαίδευσης. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο Facebook, ως Christy Vlachou & στο Instagram ως Christyhaireducator.

Ανακαλύπτουμε την ψυχολογία του σαγηνευτικού μπλε χρώματος.

 

Εάν το μπλε είναι το αγαπημένο σας χρώμα, τότε έχετε καλή συντροφιά, καθώς το μπλε είναι το πιο αρεστό απ’ όλα τα χρώματα. Ανοιχτά έως φωτεινά μπλε είναι ιδιαίτερα ευχάριστα και ξεκούραστα. Ατενίζοντας το μπλε μειώνονται οι σφυγμοί και ο ρυθμός της αναπνοής και προσωρινά ελαττώνεται η πίεση του αίματος.

Πρακτικά όλοι οι συσχετισμοί μας με το μπλε χρώμα είναι θετικοί. Όταν κοιτάζουμε ψυχρά μπλε και θαλασσιά χρώματα, φανταζόμαστε τον ουρανό και τα ήρεμα θαλασσινά νερά και πιθανόν η σκέψη μας να αναπολεί διακοπές σε εξωτικά νησιά.

Σε πολλούς πολιτισμούς το μπλε θεωρείται το πιο προστατευτικό απ’ όλα τα χρώματα. Στην Μέση Ανατολή πχ. θεωρείται ότι οι μπλε πόρτες εμποδίζουν την είσοδο κακών πνευμάτων, ενώ στην νοτιοδυτική Αμερική οι άνθρωποι συχνά βάφουν τις οροφές στις βεράντες τους μπλε για να διώχνουν τα φαντάσματα. Πριν από την ανακάλυψη των ψυγείων χρησιμοποιούσαν το μπλε του κοβαλτίου σε κουζίνες και κελάρια γιατί τα έντομα, αντίθετα με τους ανθρώπους, απωθούνται από αυτό το χρώμα.

Το navy blue (σκούρο μπλε του ναυτικού) ειδικότερα, αντιπροσωπεύει αφοσίωση και αξιοπιστία και είναι το χρώμα που συμβολίζει την αληθινή φιλία. Γι’ αυτό το μπλε είναι το ιδανικό χρώμα την έκφραση της ειλικρίνειας.

Όταν οι πολιτικοί πολιτεύονται και διεκδικούν κυβερνητικές θέσεις, συχνά επιλέγουν να φορούν μπλε κουστούμια. Εξάλλου, ποιος πολιτικός θέλει να περνιέται για αναξιόπιστος;

Το navy blue επίσης απαιτεί σεβασμό γι’ αυτό και έχουμε σκούρες μπλε αστυνομικές στολές και στρατιωτικές στολές, σε πολλές χώρες, ενώ οι “blue laws” (μπλε νόμοι) είναι κανόνες που δημιουργήθηκαν για να επιβάλλουν ηθικά πρότυπα.

Το μπλε είναι αρεστό ιδιαίτερα στους άνδρες. Ανοιχτότερα μπλε είναι ιδανικά για ρούχα σε πάρτι και κοινωνικές συναναστροφές, εάν θέλετε να συγκεντρώσετε τα τελευταία κουτσομπολιά. Οι άνθρωποι γίνονται πιο επιρρεπείς στο να σας ανοιχτούν γιατί τα ανοιχτά μπλε ρούχα σας κάνουν πιο φιλικούς και συμπαθείς.

Τα σκουρότερα μπλε δείχνουν καλή ανατροφή, υψηλή κοινωνική θέση, σταθερότητα και αξιοπρέπεια. Ο όρος «μπλε αίμα» (γαλαζοαίματος) προέρχεται από την Ισπανία όπου οι Μαυριτανοί καθαρόαιμοι αριστοκράτες πίστευαν πως οι φλέβες τους ήταν πιο μπλε από αυτούς με μικτή καταγωγή. Το ίδιο πιστεύω είχαν και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι που θεωρούσαν ότι οι μπλε κιρσοί ήταν βασιλικό σημάδι, γι’ αυτό οι πλούσιες γυναίκες σχεδίαζαν φλέβες στα πόδια τους με μπλε βαφή.

Το μπλε θεωρείται σύμβολο της πιστότητας, ελπίδας και πίστης από τα αρχαία χρόνια. Από εκεί προέρχεται και η παράδοση (σε κάποιους λαούς) να φέρουν κάτι μπλε επάνω τους οι νύφες. [Σ.Σ.: Ας μην ξεχνάμε τη μπλε χάντρα που εξουδετερώνει το «κακό μάτι»]

Στο σπίτι, τα βαθιά μπλε χρώματα προσδίδουν μια βασιλική μεγαλοπρέπεια και σοβαρότητα στην ατμόσφαιρα ενός δωματίου, ενώ οι ανοιχτότερες και πιο φωτεινές αποχρώσεις δίνουν περισσότερη γοητεία και γλυκύτητα. Όντως το μπλε συσχετίζεται με γλυκιά γεύση, γι’ αυτό χρησιμοποιείται συστηματικά στις συσκευασίες ζάχαρης και συναφών προϊόντων.

Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί σε μπλε δωμάτια και μελέτες απέδειξαν ότι οι αρσιβαρίστες σηκώνουν περισσότερα βάρη όταν γυμνάζονται σε μπλε γυμναστήρια.

Πολυτελή αυτοκίνητα συχνά έχουν το σκούρο μπλε χρώμα της νύχτας ή είναι ασημομπλέ, συμβολίζοντας δύναμη και επιτυχία, ενώ μπλε σπορ αυτοκίνητα είναι βαμμένα σε ανοιχτότερες χροιές υποδηλώνοντας διασκέδαση.

Το μπλε είναι το πιο αρεστό από τα χρώματα, ιδιαίτερα στους άνδρες. Πρακτικά, όλοι οι συσχετισμοί με το μπλε χρώμα είναι θετικοί κάνοντάς το να φαίνεται υπερέχον και ειρηνικό.

Το σκούρο μπλε (navy blue) επιβάλλει σεβασμό, αφοσίωση, αξιοπιστία, πίστη, ακεραιότητα.

Το μπλε μπορεί να κάνει ένα χώρο να δείχνει μεγαλύτερος και ο χρόνος φαίνεται να κυλά αργότερα μέσα σε μπλε χώρους.

Το βαθύ μπλε σε πολλούς πολιτισμούς σχετίζεται με τη χλιδή, και όταν είσαι ο καλύτερος επιβραβεύεσαι με μπλε κορδέλα.

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION