WIKI HAIR: This month’s color is WHITE

Η Κρίστι Βλάχου, Education Manager της εταιρίας Vitality’s, είναι mastercolorist με εξειδίκευση σε σεμινάρια εκπαίδευσης. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο Facebook, ως Christy Vlachou & στο Instagram ως Christyhaireducator.

Χρώμα αντιπροσωπευτικό της αρμονίας (καθώς αποτελείται απ’ όλα τα χρώματα της ίριδας) όπου εκφράζει την απλότητα, την τελειότητα, την αθωότητα, την αλήθεια, την νεότητα, την τιμιότητα, το φως, την φώτιση, την ιερότητα, την πνευματική εξουσία και την ειλικρίνεια.

 

 

Γενικότερα, το λευκό προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις ενώ ευνοεί τη συμβίωση, την ενότητα, και την αγάπη. Στις εικόνες του Ευαγγελισμού υπάρχουν συνήθως λευκοί κρίνοι ως σύμβολο της αγνότητας. Ακόμα, το λευκό είναι το χρώμα του θανάτου και του πένθους. Όσοι αποφεύγουν το λευκό χρώμα, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και αρνούνται να αποδεχτούν ό,τι δεν μπορεί να εξηγήσει η λογική ενώ γνωρίζουν τα ελαττώματά τους, δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ταύτιζαν το λευκό με τις καταστροφές στις καλλιέργειες και τον θάνατο γιατί τους θύμιζε την έρημο και τους σκελετούς των νεκρών ζώων που υπήρχαν σε αυτήν. Στην Κίνα θεωρείται το χρώμα της δυστυχίας και του πένθους γι’ αυτό το φοράνε στις κηδείες. Στις Χριστιανικές κοινωνίες θεωρείται το χρώμα της αγνότητας.

Το λευκό είναι στην πραγματικότητα το αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ διακοσμητών και ειδικών. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι χρώμα και μάλιστα με πολλές αποχρώσεις. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν είναι χρώμα αλλά το οπτικό αποτέλεσμα που προκύπτει έπειτα από τη μίξη όλων των  χρωμάτων, όπως μπορεί κανείς να δει αν περιστρέψει γρήγορα των τροχό τον χρωμάτων. Οπότε και λαμβάνει ανάλογους χαρακτηρισμούς όπως καθαρό, αγνό, φωτεινό, ψυχρό ή θερμό αλλά και άψυχο.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το λευκό…

Το λευκό χρώμα αποτελεί έναν ουδέτερο καμβά που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε το στυλ που θέλουμε σε αυτόν. Μπορούμε επίσης να αλλάζουμε τη διακόσμηση του σπιτιού συχνά ανάλογα με την εποχή ή τη μόδα, με πολύ μικρές κάθε φορά παρεμβάσεις. Θα μπορούσαμε τοποθετώντας διαφορετικού χρώματος ή θέματος αξεσουάρ όπως μαξιλάρια, ριχτάρια, χαλάκια, μικροδιακοσμητικά, κάδρα ή έργα τέχνης  να μεταβάλουμε τελείως ή να φρεσκάρουμε την διακόσμηση ενός χώρου.

 

Το λευκό μπορεί να εξαφανίσει ή να κάνει λιγότερο ορατά στοιχεία του σπιτιού όπως κολώνες, δοκάρια, σωληνώσεις. Κανένα άλλο χρώμα δεν έχει τόσες διαφοροποιήσεις όσο το λευκό. Μπορεί να είναι ζεστό και γλυκό, κρύο και καθαρό ή μπορεί και να αλλάζει το χαρακτήρα του κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του χρόνου. Πρέπει να προσέξουμε όταν αποφασίσουμε να εισάγουμε τις αποχρώσεις  του λευκού στο χρωματολόγιο του σπιτιού μας γιατί αυτό μπορεί να φέρει στο μυαλό μας μία αίσθηση χαλάρωσης και καθαριότητας μπορεί όμως αν δεν επιλέξουμε σωστά να έχουμε και την αίσθηση πως έχουμε ξυπνήσει μέσα σε ένα ιατρικό εργαστήριο.

 

Απόχρωση λευκού

Υπάρχουν πάνω από 200 αποχρώσεις λευκού. Δεν ταιριάζουν όμως όλα τα λευκά μεταξύ τους. Μόλις επιλέξουμε τις αποχρώσεις που θα θέλαμε, θα πρέπει να βάλουμε δείγματα τους το ένα δίπλα στο άλλο για να διαπιστώσουμε αν πραγματικά ταιριάζουν.
Τα ψυχρά λευκά έχουν σαν βάση τους το μπλε ή το μαύρο. Χρησιμοποιούνται καλύτερα σε πολύ φωτεινούς χώρους επειδή τείνουν να εξουδετερώνουν το πολύ έντονο φως. Αυτές οι αποχρώσεις διαθέτουν δριμύτητα και καθαρότητα ή οποία ταιριάζει σε σπίτια με μοντέρνες γραμμές και minimal διακόσμηση. Αντίθετα τα θερμά λευκά έχουν τόνους κίτρινου, καφέ και κόκκινου και δημιουργούν μία ζεστή ατμόσφαιρα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νότια δωμάτια για να δώσουν μία απαλή γλυκιά αίσθηση.

Λευκό νυφικό και Ιστορία

Αρχαιοελληνικό, πριγκιπικό, με ουρά ή χωρίς, στράπλες, με πούλιες, δεν έχει και τόσο σημασία το χρώμα! Ή μήπως έχει; Αλήθεια, έχεις αναλογιστεί ποτέ γιατί το κλασικό νυφικό είναι άσπρο; Τα παλιά χρόνια πριν ακόμα και από τους βασιλιάδες, οι γυναίκες παντρεύονταν φορώντας κυρίως γαλάζια ή ροζ φορέματα, ενώ εκείνες τις εργατικής τάξης φορούσαν συνήθως… μαύρα! Η μεγάλη ανατροπή, ωστόσο, ήρθε το 1840 όταν η Queen Victoria παντρεύτηκε τον ξάδερφο της Albert ντυμένη στα λευκά ενώ, αντί για τιάρα, φόρεσε ένα λουλουδένιο στεφάνι στα μαλλιά της.

 

Λευκό νυφικό, φορούσαν αποκλειστικά οι βασίλισσες και η υψηλή κοινωνία, μέχρι το 1920 όπου οι νέες νύφες έκαναν την επανάστασή τους! Η Coco Chanel ήταν μια ισχυρή δύναμη πίσω από την αλλαγή της μόδας και η πρώτη που εισήγαγε επίσημα το κοντό γαμήλιο φόρεμα εκείνη τη δεκαετία. Ήταν ένα άσπρο φόρεμα μήκους γονάτων με μια μακριά ουρά. Αυτή η καινοτομία καθιέρωσε το λευκό σαν επίσημο χρώμα του νυφικού σε όλο τον κόσμο.

Και σε όσες δεν αρέσει το “χρώμα της αθωότητας” υπάρχει ένα παλιό ποίημα για το πώς το χρώμα του γαμήλιου φορέματός θα επηρεάσει το μέλλον (προέρχεται από ξένη πηγή):

“Married in white, you will have chosen all right. Married in grey, you will go far away. Married in black, you will wish yourself back. Married in red, youʼll wish yourself dead. Married in blue, you will always be true. Married in pearl, youʼll live in a whirl. Married in green, ashamed to be seen, Married in yellow, ashamed of the fellow. Married in brown, youʼll live out of town. Married in pink, your spirits will sink.”

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION